Psychosociale therapie

Ieder mens en iedere zoektocht is uniek

Van vloed naar veerkracht

 

Wat is psychosociale therapie?

Psychosociale therapie omvat een gevarieerd aanbod van benaderingen om mensen naar hun problemen, ervaringen en belevingen te laten kijken op een manier waarmee zij hun houding en perspectieven naar het leven toe kunnen verruimen. 

Psychosociale therapie is ontstaan vanuit de psychologie en sociale wetenschappen. De achtergrond van psychosociale therapie ligt in het begrijpen van menselijk gedrag en hoe dit beïnvloed wordt door persoonlijke ervaringen en de omgeving. Psychosociale therapie richt zich daarom niet alleen op het individu, maar ook op de sociale context waarin hij of zij leeft. Dit maakt psychosociale therapie een veelzijdige en holistische vorm van therapie.

Technieken die gebruikt worden  bestaan uit gesprekstherapie, gedragstherapie en cognitieve therapie. Gesprekstherapie houdt in dat de cliënt met de therapeut praat over persoonlijke ervaringen en gevoelens. Dit kan helpen om inzicht te krijgen in problemen en om te werken aan het oplossen ervan. Gedragstherapie richt zich op het veranderen van het gedrag, dat het dagelijks functioneren belemmert. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het aanleren van nieuwe vaardigheden of het afleren van negatief gedrag. Bij cognitieve therapie wordt er gekeken naar hoe de cliënt denkt en hoe dit gedrag en emoties beïnvloedt. Door denkpatronen te veranderen, kan de cliënt leren om anders om te gaan met problemen.

Ik werk met verschillende werkvormen die heel gericht en soms in stukjes voorbij komen in jouw traject. Samen met jou zet ik in wat past bij jouw vraag, dus dat mag je helemaal aan mij over laten. Ben je toch nieuwsgierig naar wat er allemaal is?

Welke klachten kan je hebben en wat kan je bewegen om aan te kloppen bij Praktijk In-vloed?

Klik op onderstaande link om hier meer over te lezen. 

Lees hieronder meer over de verschillende werkvormen:

Psychosociale therapie

Wat is dan het verschil tussen een psycholoog en psychosociaal therapeut?

Een psycholoog die BIG geregistreerd is heeft minimaal een vierjarige WO-opleiding gevolgd en kan een DSM-diagnose stellen. De DSM-5  is een classificatiesysteem waarin internationale afspraken zijn gemaakt over welke criteria van toepassing zijn op een bepaalde psychische stoornis op basis van wetenschappelijk onderzoek. 

Een psychosociaal therapeut  heeft een HBO+ opleiding gedaan en gaat vooral onderzoeken wat de belemmerende gedragspatronen en diepere blokkades zijn. In de therapie staat de hulpvrager met zijn hulpvraag centraal. Het omvat een gevarieerd aanbod van benaderingen/therapieën die kunnen worden ingezet. Het probleemoplossend en zelfhelend vermogen van de cliënt wordt geactiveerd. Hierdoor zal de veerkracht en kwaliteit van het leven weer toenemen. 

Een groot verschil tussen psycholoog en psychosociale therapie zit hem in de verwijzing en vergoeding. De psychologische begeleiding valt onder de basis verzekering. Je hebt hiervoor een verwijzing van de huisarts nodig. Psychosociale therapie valt onder de aanvullende verzekering en de hoogte van de vergoeding is verschillend per zorgverzekeraar. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig. 

Samengevat behandeld een psychosociaal therapeut problematiek zoals het gebrek aan zelfvertrouwen, angsten, depressie, rouw en verlies, stress problematiek, eenzaamheidsgevoelens, relatieproblemen etc. Zwaardere problematieken als ernstige gedrags- of persoonlijkheidsstoornissen, worden behandeld door de gespecialiseerde psycholoog, psychotherapeut en/of psychiater.

 

Wat valt er onder psychosociale therapie?

Geaccrediteerde Psychosociale therapeuten vallen onder een koepelvereniging. In mijn geval is de het RBZC. Zij leggen criteria vast waar wij als therapeuten aan moeten voldoen en een daarvan is dat ik aangesloten moet zijn bij een beroepsvereniging. Ik ben aangesloten bij de NVPA. Dit is de beroepsvereniging het Nederlands Verbond voor Psychologen, psychosociaal therapeuten en Agogen.

Het RBCZ stelt dat "psychosociaal therapeuten kunnen helpen bij verschillende klachten, problemen of vraagstukken, waaronder: angsten, fobieën, depressie, onzekerheid, stress of trauma's. Verder kunnen lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en rugpijn soms het gevolg zijn van psychische klachten.

Wanneer je naar psychosociale therapie gaat, kan je verwachten dat je samen met een therapeut gaat werken aan het oplossen van persoonlijke problemen, die het dagelijks functioneren belemmeren. Tijdens de eerste sessie zal de therapeut samen met jou bespreken wat je doelen zijn en welke problemen je wilt aanpakken. Daarna zal de therapeut samen met jou verschillende technieken gebruiken (gesprekstherapie, gedragstherapie en cognitieve therapie) om je te helpen bij het bereiken van deze doelen.

Over het algemeen zal je een aantal sessies hebben met de therapeut, afhankelijk van de aard van je problemen en je doelen. Tijdens deze sessies zal de therapeut je ondersteunen en begeleiden. 

Bij psychosociale therapie word je niet aangeraakt en hoef je je niet uit te kleden.

Voor een optimaal resultaat is het een goed idee om een bekwame therapeut in te schakelen. Iemand met ervaring en kennis, die in staat is een goede communicatie te onderhouden met je huisarts als dat nodig is. Hier vind je de RBCZ psychosociaal therapeuten. Ik val onder de lijst van therapeuten die jaarlijks moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen, zodat jij zeker bent van goede zorg."

Als psychosociaal therapeut ben ik gespecialiseerd in lichaamsgerichte benaderingen, acceptance and commitment therapie, brainspotting, trauma gerichte behandelingen, rouwtherapie, counseling in transactionele analyse en systemisch werken. Naast mijn jarenlange werkervaring in de psychiatrie en jeugdzorg heb ik een volle rugzak aan opties om samen met jou toe te passen op jouw vraagstuk.

 

Praktijk In-vloed

Voel je dus  welkom al jouw vragen. Bijvoorbeeld over rouw, trauma- en stress, relatie vraagstukken, angsten en spanningen, een burn-out of bore-out, (oude) patronen en overtuigingen, keuzestress, zingeving en werkplezier. Iedere vraag die jou bezighoud is relevant om onder de loep te nemen. 

Je onderzoekt, ruimt op, leert nieuwe optie toe te passen en zet in een aantal gesprekken stappen richting herstel en veerkracht.

 

Locatie

Gesprekken vinden plaats in de praktijk ruimte, maar kunnen op verzoek ook  via zoom verlopen. Ben je slecht ter been? Dan kan ik ook op huisbezoek komen.

 

Ben je medewerker van een van de organisaties waar ik mee samenwerk? Kijk dan even op onderstaande link. 

 

Wil je meer weten of mij als mens en therapeut?

Praktisch

Een sessies duurt gemiddeld 60 minuten. 

De hoeveelheid sessies bespreken we in het eerste gesprek en is maatwerk. Wil je meer weten voordat je instapt? Bel me dan gerust. 

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een vergoeding van deze zorg? Klik dan op onderstaande button.