Transactionele analyse

De Transactionele analyse beschouw ik als de grondlegger voor het werk wat ik doe met mensen. 

Wat is de transactionele analyse?

De Transactionele analyse (TA) is een theorie over persoonlijkheid, communicatie en verandering. We gaan er vanuit dat iedereen van waarde en van belang is en recht heeft op gelijkheid en respect.

 

Iedereen heeft de capaciteit om na te denken en kunnen veranderen.

 

De TA kent verschillende handzame modellen, theorieën en technieken die helpen om complexe vraagstukken te onderzoeken en te komen tot concrete opties die leiden tot verbetering.

Dit geeft mij al TA counselor allerlei mogelijkheden om samen met jou steeds de meest krachtige en passende stap vooruit te zetten op jouw vraagstuk.

In de basis gaat het steeds om de beweging vanuit jezelf, naar de ander en van de ander, naar jezelf. Alle momenten van contact, met jezelf of de ander, noemen we transacties. 

Je begrijpt dus dat het leven vol zit met TA! 

 

Binnen praktijk In-vloed?

Jouw vraag of dilemma staat centraal. 

In mijn praktijk zal ik je uitnodigen om te werken met verschillende technieken, modellen en materiaal om jouw vraag te onderzoeken en verdiepen. 

TA werkt vanuit de basis met Script. Script kan je zien als jouw blauwdruk die je mee hebt gekregen in het leven. Op verschillende momenten in het leven heb je keuzes gemaakt, al naar gelang de context waar je je op dat moment toe moest verhouden. Dit kunnen later in het leven keuzes zijn waar je je niet bewust van bent, maar die wel belemmeringen opwerpen.

Als TA counselor een prachtig moment om aan de slag te gaan en te onderzoeken hoe jij uit patronen kunt breken en belemmeringen de baas kan worden. 

 

"Je ontdekt nieuwe opties, waar je ze voorheen niet zag"

 

Ook kijken we naar wat er van binnen gebeurt in jou, wanneer je geconfronteerd wordt met spannende situaties. Hoe ga je met je eigen behoeften om? Welke 'deel' van jou laat wanneer van zich horen? Wat zegt dit jou en wat valt er te ontdekken en onderzoeken? 

Ik neem je steeds mee in hoe bepaalde dingen werkt zodat je er zelf mee verder kunt. Dit maakt voor mij de TA een fijn referentie kader, omdat jij veel beter leert begrijpen wat er gebeurd, welke mogelijkheden je kunt gaan benutten en hoe dit voor jou werkt. Je komt zo uit je eigen impasses en overtuigingen. 

Zomaar een aantal termen, die gegarandeerd gaan leven, wanneer we samen aan de slag gaan.

Soms geef ik je informatie mee, soms werken we met materiaal in de ruimte, maar altijd levert het je inzichten op die je verder helpen. 

Nieuwsgierig? Maak een afspraak voor een intake.

Blijvend leren

Grondlegger van de Transactionele Analyse is de van oorsprong Canadese psychiater Eric Berne (1910-1970). Berne was een pionier en radicale denker binnen de psychiatrie.

Hij ontwikkelde deze diepgaande en systematische theorie om persoonlijke ontwikkeling mogelijk te maken en gezonde relaties aan te kunnen gaan. In 1958 startte hij de San Francisco seminars. Vanuit die wekelijkse bijeenkomsten groeide de TA uit tot een wereldwijde gemeenschap van professionals die werken met het TA-gedachtegoed en de verschillende TA-methodieken.

De wereld van TA is voor mij een ontdekkende, lerende en co-creatieve wereld. Omdat we als counselors, therapeuten, onderwijs en adviseurs een breed terrein bekleden, staat de ontwikkeling nooit stil. Nieuwe ontwikkelingen in de GGZ, het onderwijs, het bedrijfsleven, transities en groepsdynamica worden dagelijks verbonden en verrijkt. Ik heb daarmee een breed scala aan geweldige collega's tot mijn beschikking om mee samen te werken, te ontdekken en leren. 

Voor mij als professional is er alle ruimte om mijn vakgebied steeds te vernieuwen en te verdiepen. Dit maakt dat ik in de TA mijn autonomie ontmoet en professioneel groei en fris blijf. Als vak fanaat word ik hier heel blij van. Ik ben verbonden aan de Nederlandse Vereniging voor Transactionele Analsye (NVTA) en de wereldwijde vereniging https://www.itaaworld.org/ 

In 2023 ben ik gestart met een gecertificeerd traject (CTA), waarbij ik mijn trajecten onder supervisie vormgeef en mijn eigen professionele handelen stevig verrijk.