Transactionele analyse

De Transactionele analyse beschouw ik als de grondlegger voor het werk wat ik doe met mensen. De ethische uitgangspunten werken door in alle sessies en gesprekken die ik heb. 

Wat is de transactionele analyse?

De Transactionele analyse (TA) is een theorie over persoonlijkheid, communicatie en verandering. Ze gaat er vanuit dat iedereen van waarde en van belang is en recht heeft op gelijkheid en respect. Mensen hebben de capaciteit om na te denken en kunnen veranderen. De TA kent verschillende handzame modellen die helpen om complexe vraagstukken te onderzoeken en te komen tot concrete opties die leiden tot verbetering. Daarbij gaat het steeds om de beweging vanuit jezelf, naar de ander en van de ander, naar jezelf, waarbij termen als hechting, contact en autonomie centraal staan.

 

Binnen praktijk In-vloed?

In mijn praktijk zal ik je uitnodigen om te werken met verschillende modellen om jouw vraag te onderzoeken en verdiepen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over jouw innerlijke criticus, die we onder de loep kunnen nemen door jouw script te bekijken. Script kan je zien als jouw blauwdruk die je mee hebt gekregen in het leven. Op verschillende momenten in het leven heb je keuzes gemaakt, al naar gelang de context waar je je op dat moment toe moest verhouden. Dit kunnen later in het leven keuzes zijn waar je je niet bewust van bent, maar die wel belemmeringen opwerpen. Het fijne aan TA is dat het allerlei mogelijkheden biedt, om deze eerder genomen besluiten te herzien. Het geeft nieuwe opties, waar je ze voorheen niet zag.

Ook kijken we naar wat er van binnen gebeurd in jou, wanneer je geconfronteerd wordt met spannende situaties. Hoe ga je met je eigen behoeften om? Welke 'ego-toestand' laat wanneer van zich horen? Ik neem je mee in hoe het werkt zodat je er zelf mee verder kunt. Dit maakt voor mij de TA een fijn referentie kader, omdat jij veel beter leert begrijpen wat er gebeurd, welke mogelijkheden je kunt gaan benutten en hoe dit opties oplevert in dilemma's. Je komt zo uit je eigen impasses. 

Zomaar een hoop termen, die gegarandeerd gaan leven, wanneer we samen aan de slag gaan. Soms geef ik je informatie mee, soms werken we met materiaal in de ruimte, maar altijd levert het je inzichten op die je verder helpen. 

Nieuwsgierig? Maak een afspraak voor een intake.

Blijvend leren

Grondlegger van de Transactionele Analyse is de van oorsprong Canadese psychiater Eric Berne (1910-1970). Berne was een pionier en radicale denker binnen de psychiatrie. Hij ontwikkelde deze diepgaande en systematische theorie om persoonlijke ontwikkeling mogelijk te maken en gezonde relaties aan te kunnen gaan. In 1958 startte hij de San Francisco seminars. Vanuit die wekelijkse bijeenkomsten groeide de TA uit tot een wereldwijde gemeenschap van professionals die werken met het TA-gedachtegoed en de verschillende TA-methodieken.

Voor mij als professional is er dus ruimte om mijn vakgebied steeds te vernieuwen, te ontwikkelen en verdiepen. Dit maakt dat ik in de TA mijn autonomie ontmoet en mijn professie steeds kan door ontwikkelen. Als vak fanaat word ik hier heel blij van. Ik ben verbonden aan de Nederlandse Vereniging voor Transactionele Analsye (NVTA) en de wereldwijde vereniging https://www.itaaworld.org/ Ook ben ik gestart met een gecertificeerd traject, waarbij ik mijn trajecten onder supervisie vormgeef.