• Geen wachtlijst
 • Familie opstellingen
 • Individuele therapie
 • Brainspotting
 • ACT

Familieopstellingen

 

Met een familieopstelling kan je jouw vraag diepgaand onder de loep nemen.

Het overstijgt je denken en voelen over een situatie doordat je letterlijk jouw vraag in de ruimte neerzet. Jouw dilemma krijgt daarmee alle ruimte om jou zichtbaar te maken waar het knelt. Je geeft mensen die belangrijke familieleden of situaties representeren een plek. Hiermee krijg je steeds meer inzicht en informatie. Er komen zo verstrikkingen aan het licht die tot nu toe hebben geleid tot vastzitten of stagnatie. 

Oorzaken daarvan kunnen onverwerkte eerdere gebeurtenissen zijn in de geschiedenis van jouw familie. Denk bijvoorbeeld aan grote verliezen, traumatische gebeurtenissen, uitgesloten mensen. Als kinderen van onze ouders gaan we vaak onbewust, proberen op te lossen wat hen niet is gelukt. We gaan dragen vanuit loyaliteit en we bewegen ons tussen dat wat hoort, mag en kan in ons gezin. Maar deze bewegingsruimte is ook onze blauwdruk en nemen we mee het verdere leven in. Dit kan leiden tot terugkerende belemmerende patronen of beperkingen. 

 

Familie opstellingen

Jouw plek

Het gemis, de spanning en de realiteit laten ontstaan tijdens een opstelling kan verstrikte situaties weer in beweging brengen. De spanningen komen zo meer tot rust. In deze rust wordt jouw natuurlijke plek zichtbaar. Een plek waar je niet voor hoeft te knokken, te duiken, aan te passen of in te leveren.

Deze natuurlijke plek is er voor jou om  in te nemen. Wanneer je dit doet komt ook jouw eigen systeem tot rust en komt er meer ruimte voor de natuurlijke beweging van geven en ontvangen.  

Deze boom laat ons goed zien, hoe het is om onze plek in te nemen. 

De effecten van opstellingen zijn vaak op korte termijn heel effectief en voelbaar. Het werkt daarna vaak nog een tijdje door. Dit kan in aanvang best even wat onzeker of wankel voelen, omdat er wat verschuift.  Zeker een week of 3 is het fijn om er niet teveel over te spreken of te analyseren. Je geeft zo alle ruimte om naast je cognitie ook je gestel te laten doordringen van deze nieuwe ervaring. 

Zo kan het je meer ruimte geven, ontspanning bieden, je krachtiger maken in de keuzes waar je voor staat in het leven of helpen om hardnekkige patronen te doorbreken. Het kan ook helpen om lastige familie patronen te zien en te ervaren hoe een andere insteek jou helpt om hier met meer rust mee om te gaan. 

Vragen voor een familieopstelling

Alle vragen die jou echt bezig houden zijn belangrijk genoeg om de ruimte te geven. Of een vraag zich echt leent voor een opstelling kunnen we in aanvang kort met elkaar doornemen.

Een aantal voorbeelden kunnen zijn:

 • Hoe kom ik van onzeker naar meer zekerheid?
 • Hoe kom ik meer in mijn eigen kracht te staan?
 • Hoe vind ik meer rust in mezelf?
 • Hoe kunnen mijn acties meer impact hebben?
 • Welke rol speelt een ziekte in mijn leven?
 • Ik heb een onbestemd gevoel, ondanks dat ik alles in het leven heb. Wat kan ik hiermee doen?
 • Ik heb moeite met het maken van mijn eigen keuzes.
 • Waarom voel ik mij zo snel verantwoordelijk voor van alles?
 • Ik wil beter voor mezelf kunnen zorgen.
 • Ik kom snel in conflicten thuis of op het werk.
 • Ik kan moeilijk verbinden met mijn partner en wil dit graag anders.
 • Ik voel me steeds angstig dat mensen mij verlaten, hoe kan ik hiermee omgaan?
 • Ik wil graag een relatie, maar zodra het serieus wordt dan stap ik eruit.
 • Hoe kan ik gezond met grenzen omgaan?
 • Ik heb een lastige relatie met een familie lid en wil dit graag anders.
 • Ik voel me burn-out.
 • Ik heb emoties en gevoelens die ik niet kan plaatsen.

Praktisch 

Tijdens een dagdeel (9.00 - 12.30 of 12.30 - 17.00 uur) werk ik met gemiddeld 3 vragen.

Een opstelling neemt ongeveer een uur in beslag.

We starten altijd met een korte ontspanning.

Tijdens een familieopstelling werk ik met een groep van 6 tot 14 mensen. Alles wat er dit dagdeel gedeeld wordt blijft in de groep en zo is er dus 100% sprake van vertrouwelijkheid. Deze veiligheid is noodzakelijk om fijn met elkaar te kunnen werken. 

Familie opstellingen

Deelnemen

Vraagsteller

Als jij jouw vraag wilt behandelen dan nemen we in aanvang van de opstelling rustig de tijd om deze met ons tweeën te verkennen. We  bespreken samen wat je wilt gaan zien, oplossen of veranderen.  Van daaruit kijken we wat we gaan neer zetten in de ruimte.

Bel me gerust vooraf om al je vragen te stellen! Jouw eigen vraag kunnen we kort vooraf aanstippen, maar zal ik niet tot in detail met je doornemen. Het is mijn ervaring dat jouw vraag flink kan gaan bewegen in de tijd. Dat wat je een week eerder hebt bedacht, kan op de dag zelf anders zijn. Dat is helemaal oké. Je mag erop vertrouwen dat jouw eigen systeem weet wat je komt doen en wat je komt halen. We nemen alle tijd om dit op het moment zelf helder en scherp te krijgen. 

Representant

Als je deelneemt aan een ochtend of middag, dan kan het zijn dat de vraagsteller jou als representant in de opstelling wenst te hebben. Je hebt daarin altijd de mogelijkheid dit te accepteren of te weigeren, zonder dat we hier vragen over stellen. Voor jou als representant is de waarde van de familieopstelling vaak niet minder dan voor de vraagsteller. Meestal herken je het thema en zo heeft de opstelling ook op jou een werking. 

Als representant heb je een grote rol in het zichtbaar krijgen wat gezien mag worden. Hier hoef je niets voor te doen of te laten. Het is van belang dat je laat gebeuren wat er gebeurt, dat je ruimte geeft aan al je neigingen en ervaringen, zodat je jouw rol als representant kunt laten ontvouwen. Ik kom als begeleider geregeld bij je langs om te vragen hoe het is om op jouw plek te staan in de opstelling. 

De kring

Ook de kring heeft een belangrijke functie. Met elkaar creëren we de omgeving waarin de opstelling kan plaatsvinden. Dat klinkt zweverig, maar het is zo simpel als de klik die je met iemand kunt voelen, of juist niet. Deelnemen aan de kring betekend ook meedoen aan de ervaring. Ook al is het niet jouw vraag, vaak herkennen we veel van onze medemens in onszelf. Je bent dus nooit zomaar op dat moment onderdeel van de kring met deze specifieke vraag.

 

Wat kenmerkend is voor opstellingen, of dit nu met een tafelopstelling, vloerankers of met representanten is, het laat altijd dát zien wat er op dat moment gezien moet worden, niets meer en niets minder.

 

Een eerste keer

Een eerste keer meedoen kan best spannend zijn. Heb er vertrouwen in dat je nodig bent, wanneer je je opgeeft. Dat jouw nieuwsgierigheid precies is wat helpt om over de schutting heen te kijken. Of je nu de hele familieopstelling in de kring zit, je laat bewegen als representant of een vraag inbrengt; je bent waardevol in je aanwezigheid. 

 

Wil je meer weten of mij in alle rust eens vragen stellen, neem dan contact op. 

Locatie 't Pakhuis in Hemmen

De opstellingen vinden plaats in Hemmen, nabij Zetten in het Pakhuis.

Hier is ruimte om te parkeren. In de middag is er koffie, thee, water en wat lekkers tijdens een korte pauze tussen de opstellingen door. 

Voor een impressie kijk op https://inhetpakhuis.nu/ 

 

Werk je liever met mij op individuele basis, dan kan dat ook! Een 1 op 1 opstelling (systemisch coachen) is onderdeel van mijn aanbod, dus ook op deze wijze kan je mooie bewegingen maken. 

Ervaringen

"Ik heb Manon ervaren als een hele fijne coach en begeleider. Ze leidde mijn opstelling met zowel kalme als ferme hand; precies wat nodig was. Ze is invoelend en intuïtief en tegelijkertijd toont ze het  leiderschap waar ik bewondering voor heb. Ze is een vrouw die wijsheid en vertrouwen uitstraalt en waarbij ik meteen op mijn gemak bij voel"

Cathelijne

 

"Met veel plezier, warmte, verbazing en héél veel voldoening heb ik mogen deelnemen aan de 3 opstellingen. Het was weer zó bijzonder om te ervaren dat je als representant voelt waar je moet staan en wat je moet zeggen, het gaat echt vanzelf. De opstellingen maakten bij ons allemaal veel emoties los en ook ik heb deze ervaringen de afgelopen dagen fijn laten doorwerken. Zoveel herkenning en inzichten, zó sterk en krachtig! Je warme en óók resolute begeleiding tijdens het hele gebeuren was geweldig, echt knap! Je doet het met liefde en passie en dat is te merken in alles. Ook het lekkers voor in de pauzes was om te smullen, dank je wel voor de goede verzorging. Heel veel succes met je mooie praktijk en graag tot een volgende keer!"

Karin (54)

 

"Tijdens de familie opstellingen middag was ik representant. Manon begeleidde de middag met oog voor het proces. Iedereen werd gastvrij ontvangen met allerlei lekkers op een prachtige locatie. Om vervolgens ook tijd te maken om echt aanwezig te kunnen zijn voor die middag.
Tijdens de opstellingen zelf was Manon rustig, gaf ruimte en veiligheid aan de deelnemers en er was ruimte voor het enthousiasme en de passie die Manon heeft voor dit systemische werk. Door bijv spullen uit de ruimte in te zetten tijdens de opstelling."

Petra