Werken met opstellingen

Gepubliceerd op 3 mei 2023 om 15:42

Werken met script, patronen en opstellingen

Ons eerste team waarin we hebben deelgenomen, is jouw gezin van herkomst. En hoe was die ‘baan’ voor jou? De dynamieken die we in ons gezin van herkomst aantroffen, onze loyaliteiten en hoe je leert contact maken en onderhouden, herhalen we onbewust in latere systemen.

Hoe je je ook ontwikkeld en in welk gezin je ook terecht bent gekomen, jouw unieke menselijke script is altijd direct na de conceptie in de maak. Script is jouw onbewuste verhaal, jouw levensplan waarmee je het leven doorgaat, doormaakt, problemen oplost en aanpakt en omgaat met de soms grotere uitdagingen die je voor je kiezen krijgt. Vaak is dit script, of ook wel ‘programma of blauwdruk’, opgebouwd uit je eigen denken, handelen en verlangen.

Werken met opstellingen

Soms is het enorm interessant om delen van dit script meer naar je bewustzijn te halen. Vooral wanneer je merkt dat oplossingsvaardigheden die ‘toen’ werkten, nu niet meer zo fijn voor je zijn. Maar ook wanneer je merkt dat je als een elastiekje steeds teruggetrokken wordt in oude gevoelens of emoties.

Je script is opgebouwd uit verschillende interessante lagen. Het zegt bijvoorbeeld iets over dat waar je vrij in was en dat waar je in gelimiteerd was binnen jouw gezin of omgeving. Een voorbeeld kan zijn dat er over gevoel niet werd gesproken. Dan kan het zijn dat je spanning ontwikkeld op gevoelens, voelen of gevoelens uiten. Voor iedereen kan dit weer een andere belemmering of kracht vormen in het verdere leven. Het kan ook zo zijn dat deze ‘verboden’ voortkomen uit eerdere generaties vanuit overdracht. Vooral als er bijvoorbeeld een groot verlies, trauma of gemis is geweest, kan dit diepe sporen nalaten. Je krijgt dit onbewust mee.

Voor mij ontmoeten de TA en systemisch werk elkaar hier in mijn werk. Want in het werken met opstelling worden niet zichtbare geboden of verboden zichtbaar en ook dat wat bepaalde wegen blokkeert of vernauwt. In het vrij maken kan er enorme ruimte ontstaan om meer autonome keuzes te maken. Je leert je plek in te nemen zoals deze van nature bedoeld is. We functioneren in veel verschillende systemen; vriendengroepen, partnerrelaties, je werk organisatie of team. Al deze systemen hebben hun eigen dynamisch krachtenveld en daarin kan je geconfronteerd worden met oude patronen. Soms herken je ze direct en soms lijkt het of steeds hetzelfde verhaal zich herhaalt. Dan kan het zo zijn dat een onderzoek middels opstellingen uitkomst en antwoorden biedt.

Je gaat met de essentie en oorzaak aan de slag en het helpt je om op een dieper niveau jouw plek in te nemen in deze wereld.

Je bent van harte welkom in mijn praktijk voor sessies in systemisch werken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.